Kokböcker, sexleksaker och sprit – det köper vi under krisen

Coronakrisen är olik andra ekonomiska kriser på ett avgörande sätt – många har fortfarande råd att gå på restaurang, boka flygresor och bo på hotell, man väljer att följa rekommendationerna och inte göra det. I stället lägger vi pengarna på andra saker, inte sällan sådant som gör hemmalivet lite trevligare.

Förändringen av vardagen syns också tydligt i hur vi använder våra betalkort. Swedbank har, sedan krisen började sätta avtryck i svenskarnas liv, analyserat alla transaktioner som görs via Swedbank Pay – totalt runt hälften av transaktionerna på den svenska marknaden – och de illustrerar krisen mycket tydligt.

LÄS MER: Hemmen fixas – mitt under coronakrisen

Köper hemelektronik – struntar i flyg och taxi

Kort sammanfattning: Totalt har omsättningen gått ner runt 10 procent under krisen jämfört med förra året. Betalningar i kategorierna flyg och taxi är i princip nere på noll samtidigt som det syns stora ras inom hotell och restaurang, allmänna transporter, bränsle, underhållning och skor och kläder. Å andra sidan är omsättningen inom hemelektronik samt heminredning och renoveringar betydligt högre än under samma period i fjol. Och allra störst ökning syns inom kategorin mat. Om du räknar bort mat-inköpen, har svenskarnas inköp i stället minskat med 20 procent de senaste månaderna.

– Jag skulle i princip säga att det är de mönstren vi ser sedan mitten av mars, när coronakrisen började få en effekt på vad vi konsumerar. Transaktionerna nådde någon slags botten i mitten av april. Vi har sett en liten förbättring inom hotell och restaurang de senaste veckorna, men omsättningen är fortfarande ner 40 procent från samma period i fjol, säger Pernilla Johansson, senior ekonom på Swedbank.

LÄS MER: Försäljningslyft för Ica i krisen

Just restauranger och hotell brukar drabbas hårt i ekonomiska nedgångar – de är med nationalekonomers språk, konjunkturkänsliga branscher. Den här gången har slaget dock kommit ovanligt snabbt och hårt.

– Under en ekonomisk kris drar vi generellt ner på restaurangbesök och lagar mer mat hemma. Det som är speciellt nu är att det är så drastiska tapp och att det har gått ner väldigt snabbt. I vanliga kriser smyger sig nedgången på, säger Pernilla Johansson.

LÄS MER: Svenskarna hemma och bakar bullar i coronakrisen – försäljningen av kanel ökar kraftigt

“>

Pernilla Johansson, senior ekonom på Swedbank och disputerad nationalekonom från Lunds universitet. Bild: Bild: Swedbank

Vid “vanliga” ekonomiska kriser går konsumtionen ner för att många människor blir arbetslösa samtidigt som de som har kvar sina inkomster generellt blir rädda för att förlora dem – och därmed håller hårdare i pengarna.

LÄS MER: Volvoingenjörernas app räddar restauranger

Näthandelsjätten Amazon har anställt över 100 000 nya personer

Även om många förlorat jobbet även i denna kris, är det inte den enda anledningen till den minskade shoppingen.

– Vi har börjat se effekter av krisen på arbetsmarknaden. Men den här gången finns möjligheten för företag att korttidspermittera. Som korttidspermitterad har man nästan samma inkomst som tidigare, det har gjort att inkomsterna påverkats i lägre utsträckning än under andra kriser. Vi ser att hushållen just nu har relativt goda inkomster kvar – det gör att det finns utrymme för konsumtion senare, säger Pernilla Johansson.

Flera bedömare pekar på ett uppdämt behov av att shoppa loss, särskilt när samhällen runt om i världen nu börjar släppa på restriktionerna. Enligt den inflytelserika konsultjätten McKinseys senaste uppdatering om krisen beskrivs “önskan att spendera och shoppa” som så stark att den går att ta på i såväl Europa och USA som Latinamerika och Asien.

Men vi handlar inte bara andra saker under krisen, vi handlar också på andra sätt. Flera fysiska butiker, restauranger och kaféer började snabbt erbjuda hemkörning av varor under våren, samtidigt som e-handeln runt om i världen fått ett stort uppsving. Näthandelsjätten Amazon har till exempel behövt anställa över 100 000 nya personer, på bara någon månad, för att hantera den enorma ökningen i efterfrågan.

Fenomenet att sitta hemma isolerad och köpa mer eller mindre övertänkta prylar på nätet är så spritt att det resulterat i ett antal supervirala memes.

Vad krävs då för att vi ska plocka fram korten och börja handla som vanligt igen?

– Nedgången hänger väldigt nära i hop med coronavirusets utbredning – får vi stopp på smittspridningen eller får fram ett vaccin, kommer vi förmodligen att vilja börja konsumera mer igen. Men om det blir på samma sätt som tidigare är svårt att säga. Många har ställt om livet ganska mycket och upptäckt att det kanske inte är så dumt att jobba hemma och semestra hemma – det påverkar våra konsumtionsmönster, säger Pernilla Johansson.

Här nedan kan du se ett urval av varor som vi hittills handlat mer än vanligt av under krisen.

Bild: Erik Nylander/TT

Suget efter kokböcker och andra böcker om mat och dryck har varit större än vanligt under krisen. Under vecka 11 till 20, mitten av mars till mitten av maj, ökade försäljningen i genren med 12,9 procent, enligt statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Allra mest aktiva var landets foodies på nätet, där försäljningen av kokböcker och liknande rusade med runt 60 procent.

Rapportförfattaren har själv en hypotes om bakgrunden till det ökade intresset: Det “kan tyckas naturligt med tanke på att människor under pandemin i högre utsträckning lagar sin egen mat och i mindre utsträckning äter på restaurang” skriver hen.

Bild: TT

Bild: Hasse Holmberg / TT

Systembolagets försäljning har fått ett tydligt uppsving under krisen. Den totala försäljningen ökade till exempel med sex procent under det första kvartalet i år, där den första “krismånaden” mars ingår. Mönstret i försäljningen är också tydligt – spritförsäljningen ökade med 8,5 procent under kvartalet, samtidigt som efterfrågan på det alkoholfria sortimentet dök med 9,1 procent. Systembolagets framgångar har fortsatt under våren och i april ökade försäljningen med 11 procent.

Bild: TT

Bild: Henrik Holmberg / TT

Mycket hemmasittande har resulterat i att många dels vill pyssla i trädgården, dels vill göra fint hemma. Runt om i landet berättar blomsterhandlar om en ökad efterfrågan på främst blomsterbud. Även försäljningen av trädgårdsväxter går bra.

“Vi har inte statistik på det, men det vi hör från våra medlemmar, det vill säga producenterna, är positivt. De har mycket att göra, säger Maja Persson, handläggare på branschorganisationen LRF Trädgård” till Dagens Nyheter.

Bild: TT

Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det har också sålts mer sexleksaker under krisen, i alla fall om man får tro en av de största återförsäljarna online, vuxen.se. De har sett en ökning i försäljningen sedan i mitten av mars. ”Vi kan bara gissa vad det beror på”, säger Michael Ahlén, vd för ägargruppen Purefun Group till Hallands Nyheter.

Bland annat har efterfrågan på så kallade sexdockor i människostorlek, ökat under krisen. “Det var en stor ökning på de stora dockorna som kostar över 15 000 kronor. I vanliga fall säljer vi kanske en sådan i veckan, men under mars och april var det flera stycken” säger Ahlén till tidningen.

Bild: TT

Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Det började med en rejäl ökning i mars, när många svenskar tog beslutet att bunkra pasta, toapapper, jäst och mjöl för att förbereda sig för en annalkande kris. Försäljningen för matvarujättar som Ica och Axfood har därefter fortsatt. I stället för att äta på restaurang stannar många hemma och lagar mat.

Under årets tre första månader ökade Axfood, som bland annat äger Hemköp och Willys, sin försäljning med 9,5 procent jämfört med samma period i fjol. Ica-koncernens försäljning steg samtidigt med 8,1 procent.

Även färg– och bygghandlar har gynnats av att människor är hemma mer. När GP ringde runt till lokala färghandlar i början av april vittnade flera om ökad försäljning, bland annat pådriven av permitterade Volvoanställda.

Runt om i landet har även byggvaruhusen noterade en stor ökning av antalet besökare.

“Många lägger sina semesterpengar på huset istället för att åka utomlands i sommar, säger Andy Persson” säljare på XL-Bygg Hans Anders i Malmö, till Aftonbladet. Bild: Sanna Tedeborg

Vad gör man för att göra hemmalivet lite trevligare? Bakar såklart. Det syns tydligt i kryddmärket Santa Marias försäljningssiffror. Paulig, som äger märket, uppger att försäljningen av kanel ökade med 60 procent under några veckor i april och maj. Kardemummaförsäljningen är samtidigt upp 50 procent.

“Dagligvaruhandeln i allmänhet har ju sett en bunkringseffekt, speciellt under de första veckorna efter att coronautbrottet slog igenom i Sverige. Men jag tror också att folk helt enkelt bakar mer. Man har mer tid hemma och mer tid med barnen som kanske tycker det är roligt att baka” säger Eva Berglie, kommunikationschef på Paulig.

Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Similar Posts